,

Naše tajne: Libanon

Libanon

Marhabaan!

Moje ime je Minea in danes vam bom na kratko predstavila Libanon.

Libanon je zelo majhna država, saj ima na polovici ozemlja Slovenije kar trikrat toliko prebivalcev. Teperature se čez dan nenehno gibljejo okoli 35°C in se ponoči spustijo na 25°C, medtem ko so prostori klimatizirani na le 15°C oz. popolno vzhodno okolje za prehlad.

Beirut

Beirut je prestolnica Libanona, ki meji na Sirijo, Izrael in Sredozemsko morje. Kar sem takoj opazila ob prihodu, so bili kontrasti med socialnimi statusi in arhitekturo. Tako imaš na eni strani premožne ljudi, oblečene v drage blagovne znamke, medtem ko na ulici nenehno srečuješ ženske, ki beračijo za denar skupaj z dojenčki in otroki. V predelu Hamra, kjer sem bivala en mesec, je veliko starejših stavb in na pol porušenih stolpnic, medtem ko v novejšem predelu Downtown lahko opaziš mnogo steklenih stolpnic in luksuznih blagovnih znamk. Nasprotja se kažejo tudi v veri, veliko je cerkev kakor tudi mošej. Večina prebivalcev se pogovarja v arabščini, pogosto pa med stavki uporabljajo angleške in francoske fraze. Nočno življenje je v mestu zelo bogato, saj je do 10:00 ure zjutraj skoraj vse zaprto, največji vrvež pa se zgodi ob 22:00 uri ter se nadaljuje v noč.  Vstopnine klubov se začnejo pri 20 EUR, cene alkoholnih pijač pa znašajo od 10 EUR dalje. Vsekakor se pri obisku splača ogledati veličastno Zaituna bay – marino, v kateri so zasidrane luksuzne jahte, ter si privoščiti pijačo ob razgledu iz mnogih barov in restavracij.

 

Zaitunay-bay-Libanon

Hrana

Libanonska hrana je vsekakor družbeni dogodek, ki ga moraš doživeti. Od na hitro pripravljenih kebabov pa do najrazličnejših mesnih plošč s številnimi omakami in prilogami zadovoljijo vse brbončice. V kolikor pa si želiš poskusiti preprosto vsakodnevno hrano, lahko na tržnicah in v majhnih lokalih dobiš riž, piščanca in zelenjavo z najrazličnejšimi začimbami – posebej zatar, ki ga dodajo skoraj povsod. Za posladek pa je obvezna baklava!

 

hrana-Libanon

Plaže

Neposreden stik Sredozemskega morja je razlog za številne plaže. Vse so urejene in za njih je potrebno plačati vsaj 10 EUR vstopnine, za katero pa že dobiš ležalnik s senčnikom. Voda je zelo nizka in kopaš se lahko samo na določenem območju, stopaš pa nenehno po gladkem kamenju, v večini pa to nadomesti mehka mivka kar tvori čudovit razgled in doživetje.

Eno večjih znamenitosti Libanona predstavljata iz morja 60 mestrov dvigajoči se skali, ki sta po svoji obliki golobjih kril in romantičnem sončnem zahodu dobili ime Pigeon rocks oz. Raouché Rocks.

 

Raouché-Rocks-Libanon

Sončno mesto

Baalbek tempelj zajema dve izmed največjih in najlepših ruševin rimskih templjev – tempelj Bacchus in Tempelj Jupitra. V Helenističnem obdobju se je imenoval Heliopolis, kar je pomenilo Sončno mesto in natanko enkrat na leto, Sonce vzhaja točno nad temljem ter osvetljuje to veličastno naselbino. Tempelj je v preteklosti prestal mnogo potresov, kar je pustilo opazne posledice na več 100 porušenih stebrih, ki so podpirali ogromne dvorane namenjene čaščenju bogov.

 

Baalbek-Libanon

Romarsko mesto

Harisa je pomemben romarski cilj, ki se nahaja visoko nad libanonskim mestom Jounieh. Večina turistov ob obisku dobi modre šale, s katerimi je potrebno zakriti ramena, ob vzponu do kipa Marije pa se ti razpre čudovit razgled na spodaj ležeče mesto in morje.

Kratek sprehod po hriboviti pokrajini Ftouh Keserwan te pripelje do jezera Jannet Chouwen, ki ti na višini 600 mestrov omogoča kopanje v osvežilni vodi s 14°C. To je predstavljal tudi edini kraj, kjer so se temperature gibale okoli prijetnih 20°C.

 

Harissa-Libanon    Chouwen-Libanon

Wadaeaan!

Avtor: Minea Šućur
Priredila: Tina Marinič

 

Potuj s KMŠ: Naše tajne je serija večih popotovalnih člankov, v katerih člani Kluba mariborskih študentov delijo svoje izkušnje in namige, ki so jih prinesli iz svojih potovanj.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *