Miami, Florida

V Miami sem se odpravil s svojimi kolegi, z glavnim namenom ogleda košarkarske tekme Dallas Mavericks – Miami Heat pri katerih igrata Luka Dončić in Goran Dragić.

POTOVANJE

Svoje potovanje smo pričeli v Celju, kjer smo z GoOpti prevozom odpotovali do Dunaja, od koder smo leteli do Londona, s tam naprej pa po petih urah »layovera« na največjem letališču v Veliki Britaniji, Heathrowu, do Miamija, kamor smo po skupaj okoli 20 urah po odhodu prispeli v pozno popoldanskih urah. Kot zanimivost lahko zapišem, da nam je letalska družba s katero smo leteli (British Airways) na letu London – Miami nudila pijačo po sistemu »all-you-can-drink«, kar smo s približno 30 ostalimi Slovenci v naši kabini dodobra izkoristili. ? 

BIVANJE

Ker smo si želeli čim bolj izkoristiti pravi čar Miamija, smo iskali nastanitev na Miami Beachu. Odločili smo se za hostel v samem centru South Beacha – najbolj znanega dela Miami Beacha, od koder smo imeli približno 5 minut hoje do plaže in do slavnega Ocean Driva. Ker je naša skupina štela 6 ljudi smo poiskali takšno sobo, da smo v njej bili sami. Na nočitev smo plačali 25€/osebo, zraven je bil všteta tudi večerja, ki pa ni bila kaj prida okusna.

OGLED ZNAMENITOSTI

Sam Miami ni ravno znan toliko po znamenitostih, kot po žurerskem in luksuznem načinu življenja, vseeno pa je par stvari, ki se jih splača pogledati. Tu bi poleg samoumevnega Miami beacha in Ocean drivea omenil predvsem izlet do nacionalnega parka Everglades, mokrišča, ki zajema ogromno površino in se po njem voziš s čolni na propeler ter opazuješ aligatorje.

Prav tako se mi je zanimiv zdel ogled Wynwooda – četrti v Miamiju, ki slovi po svojih pografitiranih fasadah in parku Wynwood Walls, ter ogled Little Havane, zelo lepe četrti, kjer že po imenu sodeč prevladuje kubanska kultura, prinešena s strani Kubancev, ki so se v času vladanja Fidela Castra v velikem številu selili oziroma bežali v ZDA in katerih je še sedaj veliko na Floridi.

DRUŽENJE

Imel sem srečo, saj sem že na prvem dogodku spoznal skupino ljudi, s katerimi sem ostal nerazdružljiv do konca izmenjave in s katerimi sem preživel najlepše trenutke izmenjave. Skupaj smo se odpravili na veliko lepih izletov po Nemčiji, pa tudi v sosednjo Nizozemsko, natančneje v Amsterdam. Vsak izlet je bil nekaj posebnega in na vsakem izletu se je naši skupini pridružil kak nov član, ki smo ga sprejeli z odprtimi rokami. Presenetilo me je, kako so ljudje, ki se udeležijo izmenjave odprti in sprejemajoči, veliko nasprotje tega, česar sem vajen doma in kar narekujejo razni stereotipi držav. Tukaj smo bili vsi nasmejani, komunikativni, predvsem pa pripravljeni pomagati in prispevati k temu, da je bil čas, ki smo ga preživeli skupaj najlepši. 

Četudi smo bili iz različnih univerz in razkropljeni po vsem Aachnu, smo skupaj preživeli skoraj vsak dan. Raziskovali smo skrite kotičke Aachna, se udeleževali raznih dogodkov. Postali smo družina, ki se je skupaj smejala, pritoževala ter na koncu, ob času odhoda, neutolažljivo jokala.

HRANA

Tako kot v celotni ZDA je tudi v Miamiju ogromno lokalov in franšiz s hitro prehrano, lahko pa v Miamiju poiščemo tudi kakšno posebno jed, specifično za Florido. Tu mislim predvsem na aligatorjev hamburger in pa kubansko hrano, za katero nekateri pravijo, da je zaradi tamkajšnjega pomanjkanja začimb celo boljša kot na Kubi. Vsekakor priporočam kubanski sendvič v Little Havani, kjer smo si za pravo izkušnjo poleg privoščili še mojito in cigaro.

MOJA IZKUŠNJA

To je bila prvovrstna izkušnja, predstavljala pa je tudi moj prvi čezoceanski let, kar je potovanje naredilo še toliko bolj zanimivo. Ker je bil glavni razlog za naše potovanje košarkarska tekma, ki si jo je v Miamiju ogledalo kar preko 2000 Slovencev, in je po svoje nosila tudi zgodovinski pomen, si bom to potovanje za vedno zapomnil. Miami se mi je dopadel predvsem zaradi svojega živahnega dogajanja, sproščenega vzdušja in pa priložnosti spoznavanja mest, ki sem jih do takrat lahko spremljal samo preko filmov in serij.

Napisal: Denis Sivec