Tenerifi, Kanarski otoki

Lani sem se en teden raziskovala sončne obale najbolj gosto poseljenega španskega otoka izmed sedmih Kanarskih otokov, Tenerife. Tja sem se odpravila januarja, ki pa je bil na španskem otočju veliko prijaznejši kot pri nas doma.

POTOVANJE

Pred samim potovanjem smo morali rezervirati letalske karte, kar je najboljše in tudi najcenejše, narediti nekoliko vnaprej. Ker smo leteli januarja, ko turistična sezona ni na višku, smo karte rezervirali zgolj mesec pred samim potovanjem. Prav tako smo rezervirali tudi avtomobil, saj je tako odkrivanje otoka najbolj praktično. Z organiziranim prevozom smo se pripeljali na Dunaj, od koder smo poleteli na Tenerife, kjer je letališče za mednarodne lete. Po prihodu na otok smo prevzeli avto, s katerim smo se odpeljali do mesta Puerto de la Cruz, od koder smo vsaki dan pričeli z odkrivanjem skritih kotičkov otočja.

NARAVNE ZNAMENITOSTI

Kanarski otoki naj bi po nekaterih legendah bili zgornji vrhovi potopljenega mesta Atlantide, kar je tudi eden izmed razlogov za pestre turistične aktivnosti na otoku. Vendar pa so Tenerifi znani tudi po najvišji točki Španije, to je skoraj 4.000 m visok ognjenik El Teide, ki trenutno ni aktiven, zato zna biti na vrhu precej mrzlo. Sama sem si na otoku ogledala še majhno vasico Mirador de Masca, v kateri živi zgolj 90 prebivalcev in leži sredi gora s prelepim pogledom na Severni Atlantik.

Prav tako predlagam ogled najstarejšega in največjega drevesa »El Drago« iz družine zmajevih dreves, naravnih bazenov, nastalih zaradi vulkanskega izbruha, kateri je skoraj v celoti uničil mesto Garachico, ter naravnega parka Teide, kjer leži tudi najbolj poseljeno mesto La Orotava, kjer so živeli prvotni prebivalci Gvačani. Najbolj zanimiva izkušnja pa mi je bil ogled observatorija v La Orotavi, kjer sem imela priložnost spoznati delovanje observatorija in nova odkritja, prav tako pa sem s pomočjo posebnega teleskopa lahko videla tudi sončne pege.

SANJSKE PLAŽE

Če tudi tebe zanima izlet na Tenerife ne smeš pozabiti na ogled prelepih peščenih plaž, katerih barva variira od svetlo rjave do skorajda črne. Sama sem imela priložnost si ogledati in tudi na lastni koži preizkusiti tople plaže v mestih Puerto de la Cruzu, Santiago del Teide in Garachico, kjer so bile plaže večinoma kamnite in ustvarjene skorajda v živo skalo. Prav tako pa sem se lahko sončila na turistu prijaznejših peščenih plažah v mestih Punta del Hidalgo, Santa Cruz in El Medano. Zadnje je tudi po močnem vetru in številnih tekmovanjih in prvenstvih v jadranju na deski.

ŽIVALSKI SVET

Tenerifi so znani tudi po pesti biotski raznovrstnosti, najbolj po edinstvenih vrstah plazilcev, sesalcev in ptic. Da bi turistom predstavili živalsko pestrost, so na otoku postavili rezervat in pokrajinski živalski vrt »Loro park« z več kot 350 različnimi vrstami papig, po katerih so Tenerifi tudi najbolj znani. Sama sem za ogled celotnega parka in številnih predstav porabila skoraj celi dan, saj se park razteza na 13,5 hektarjih in obsega tudi največji vodni park v Evropi »Siam park«, ki je namenjen predvsem zabavi za otroke in poletni ohladitvi. Prav tako sem si ogledala mednarodni vzrejni center za ogrožene vrste primatov, kjer sem se lahko sprehodila med opicami in jih, s posebno, tam kupljeno hrano, lahko tudi hranila.

MOJA VTIS IN IZKUŠNJA

Celoten otok me je tako navdušil, da bi se z veseljem še enkrat vrnila nazaj, saj je zagotovo ostal kakšen kotiček, ki me bo presenetil in že odkrit, ki me bo ponovno navdušil. Zelo zanimiva se mi je zdela temperaturna razlika med nižjimi deli otoka, kjer smo se januarja lahko namakali v vodi in najvišjimi, kjer sem morala biti oblečena v vsaj štiri plasti oblačil, da mi je bilo prijetno. Ker sama obožujem naravo in živali, so mi bili še posebej všeč gore, vulkan, najstarejše drevo in majhne vasice, se pa tudi za tiste, ki imate rajši poležavanje na plaži in gretje na toplem sončku, najdejo udobni kotički.

Napisala: Elena Osrajnik