Exeter, Anglija

22.10.2018 sem se odpravila v Exeter, Anglijo na dvotedensko izobraževanje v okviru Erasmus+. Exeter je majhno zgodovinsko mesto v grofiji Devon, ki leži ob reki Exe. Je najbolj rimsko utrjeno naselje v Veliki Britaniji. Center mesta tvorijo majhne ulice, ena izmed njih pa je tudi najožja ulica na svetu.

PODJETJE

Naša gostiteljica je bilo podjetje Corkscrew Thinking katere namen je misliti izven okvirja, razvijati poslovne ideje, se spopasti z različnimi izzivi ter spoznavati nove ljudi. Tudi sami smo morali razviti svojo poslovno idejo ter jo na koncu predstaviti nekaterim članom Corkscrew Thinking. Na tej poti nismo bili sami. Spremljala in spodbujala sta nas naša mentorja, Jordan in Ivan.

PROSTI ČAS

Ni pa bilo vse delo, imeli smo tudi kar nekaj prostega časa, ki smo ga izkoristili za odkrivanje Exeterja in nakupovanje spominkov. Priporočam ogled Royal Albert Memorial Museum v katerem boš odkril vse od geologije do zoologije.

Med vikendom smo se odpravili na  izlet v obalno mestece Exmouth, ki je z vlakom oddaljen dobro uro. Je zelo mirno, vetrovno mesto, kjer si ni kaj dosti za početi. Priporočam kavo za zraven, ki jo lahko spijete na plaži ali pa v parku.

BIVANJE

Bivali smo pri družinah. Nekatere angleške družine znajo biti zelo odprte do tujcev, nekatere malo manj. Pri njih je navada, da nimajo kosila temveč pozno malico, zvečer pa večerjo ob kateri se vsi zberejo ter se pogovarjajo kako je potekal njihov dan.

HRANA

Hrana v Angliji je zelo draga in v večini primerov zmrznjena ter ocvrta (npr: Fish and Chips, najbolj tradicionalna jed stane 5 funtov kar je 5,50 evrov). Za zajtrk ti ponudijo 6 različnih vrst kosmičev in mleko ali pa kruh z marmelado/nutello. Malico smo dobile za zraven – sendvič, jabolko in frutabelo. Za kosilo smo največ jedli v Mcdonaldsu, ker je bilo poceni (in je bil presenetljivo boljši kot pa v Sloveniji), sushi, ali pa v Pret a Manger, kjer imajo že vnaprej pripravljene sendviče, testenine, solate, hamburgerje… Za večerjo smo največkrat imeli testenine, hot doge ali pa pizzo.

Če si v Angliji seveda ne gre zamuditi tradicionalne čajanke, ki pa ni tako posebna kot je prikazana v filmih. Imajo visok nabor čajev in peciva, vroče čokolade in kave.

MOJA PRIPOROČILA

Če se boš kdaj odpravil/a v Exeter oz. Anglijo imej s seboj vedno dežnik saj nikoli ne veš kdaj bo začelo deževati, primerno obutev za hojo, dijaško ali študentsko izkaznico, saj imajo dijaki in študentje različne popuste v katedralah in muzejih.

MOJE MISLI

To potovanje mi je dalo veliko novih izkušenj, predvsem kar se tiče dela v timu, prilagajanja, potrpežljivosti in da imaš vedno odprte oči. Ti, če imaš možnost izkoristiti program Erasmus+ ne čakaj in se prijavi saj je ena izmed najboljših izkušenj v mojem življenju, ne bo ti žal! 

Zapisala: Zala Špolarič