Treking okoli Manasluja

Prvi teden v mesecu je bil naokoli in v Pisarni se je ponovno govorilo o popotništvu. Tokrat smo gostili g. Zorana Furmana, ki nam je predstavil svojo odpravo okoli Manasluja, osme najvišje gore na svetu. Gora je med slovenci prepoznavna tudi po Nejcu Zaplotniku, ki se je leta 1983 v želji po osvojitvi vrha smrtno ponesrečil.

(Avtor: Zoran Furman)

Na trekingu, na katerega se je odpravil s prijateljem, je preživel 13 dni; od 17. oktobra do 9. novembra lansko leto. Spremljala sta ju tudi dva nosača in vodič.

Svojo pot sta začela v Kathmanduju – glavnem mestu Nepala, ki naj bi bilo še vedno zelo tradicionalno in preprosto. Ulice so posejane s sejmi, nepotrpežljivimi vozniki in smetmi. Vladata revščina in nečistoča, pa vendar je med ljudmi toplina, ki jo je v kakšnih razvitejših mestih težje opaziti.

Po besedah g. Furmana je pot okoli Manasluja veliko bolj pristna kot poti na drugih trekingih. Na popotovanju se je moč srečati s številnimi živalmi ter ljudmi, ki še danes živijo na pristen način. Njihova domovanja so preproste kamnite hiške brez izolacije, polja obdelujejo ročno, ukvarjajo se tudi z rokodelstvom – pletenjem košar in tkanjem. Za Evropejca, ki si v trgovini kupi kilogram moke za manj kot evro je trud, ki je vnešen v ročno obiranje, nepredstavljiv.

Seznanili smo se tudi s celotnim potekom poti in bili deležni zanimivih nasvetov, uporabnih predvsem za popotnike, ki se spogledujejo z idejo o isti ali podobni odpravi. Prav tako smo se lahko skozi fotografije, ki so nastale na poti, vživeli v popotovanje in življenje nepalcev ter tibetancev, ki je tako zelo drugačno od našega. Dogodek smo ob pogovoru zaključili z mislijo, da kljub surovim bivanjskim razmeram tamkajšnji ljudje po vsej verjetnosti živijo veliko bolj polno in srečno življenje kot večina od nas.

(Avtor: Zoran Furman)