Azijska diagonala s kolesom

Zaprašene ceste, nepredvidljive vremenske razmere in nenačrtovane poti – o vsem tem smo na torkov večer poslušali pripovedovati Simona Eržena, ki je s kolesom prepotoval 3200 km dolgo azijsko diagonalo preko Vietnama, Laosa, Kambodže pa vse tja do Tajske.

Mariborčan, ki je znan po svojih kolesarskih podvigih, na manj ali bolj znanih lokacijah, je do sedaj obiskal 21 držav, 3 celine in s kolesom prevozil približno 24 tisoč kilometrov in nas tudi tokrat s svojim popotniškim duhom navdihnil.

 

Pot o kateri nam je pripovedoval je bila vezana le na izhodiščno točko in cilj. Zemljevidov ni uporabljal, saj se je raje opiral na priporočila domačinov s katerimi si je prizadeval vzpostaviti pristen odnos. Pravi, da s kolesom lahko utrip kraja začutiš najbolje; včasih se zgodi, da te na sredi poti preseneti nenadna nevihta in z malo sreče noč preživiš pod streho gostoljubne družine.

Če so mu vremenske razmere in cesta bila naklonjena, je na dan s 50 kilogrami prtljage prevozil povprečno 100 kilometrov.      Na svoji poti se je srečeval z vsemi vrstami izzivov – gostim  prometom v velikih mestih, neurejenimi cestišči na podeželju, vročino, s tropskimi živalmi in tehničnimi problemi, ki se na avanturi s kolesom pojavijo slej kot prej.

Z nami je delil tudi svoje spoznanje, da  smo vsi ljudje isti, ne glede na kulturna ozadja – vsi si želimo le ljubezni. Na popotovanju se je naučil postati bolj razumevajoč za kulturne razlike, kako biti sam in si zaupati. Pravi pa, da je njegovo poglavitno spoznanje to, da denar ni motivacijsko sredstvo za življenje.

 

0 odzivov

Povej mnenje

Bi se pridružili pogovoru?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja