How to Become a model/fashion photographer

S porastom uporabe socialnih omrežij se vedno več mladih zanima za poklic modnega fotografa ali modela, vendar kako in kje začeti je vprašanje mnogih, saj v šolskih klopeh ne prejmemo znanja o poklicih, ki jih bolj kot ne uvrščamo med nekonvencionalne.

V ta namen smo v Pisarno povabili profesionalnega fotografa Matjaža Očka, uspešno modelko Aido Muratović in modela Luko Pehneca, ki so nam bili pripravljeni deliti svojo zgodbo in nasvete.

 

Skozi sproščen pogovor, ki ga je vodil Ivan Stanojevič, smo najprej več izvedeli o poklicu fotografa.

Matjaž Očko je v Sloveniji na tem področju že dodobra uveljavljen. Začel je s fotografiranjem zabav, kar je kasneje prerastlo v fotografiranje portretov, večjih televizijskih dogodkov in porok. Sodeloval je tudi z Lisco, Zlatarno Celje ter raznimi modnimi agencijami, tudi v Milanu.

Poleg svojih začetkov in uspehov nam je prikazal resnično plat tega poklica; kaj pomeni delati s strankami, lepimi dekleti in kako blišč lahko postane nadloga.

 

 

Nadaljevali smo z razkrivanjem življenja Aide Muratović, ki je mnoge presenetila s svojo zgodbo o uspehu. Aida je v želji po širjenju svoje kariere na tujo sceno preslišala očitke tistih, ki so ji zagotavljali neuspeh in se povzpela v svet mode na vseh koncih sveta. Pravi, da ji je na prvem potovanju bilo težko, a danes bi jo Slovenija dolgočasila. »Tukaj žal ni trga, ki bi omogočal, da bi se od tega poklica lahko preživljala … pri nas se temu poklicu celo posmehujejo.«

 

 

Luka Pehnec je kot mlad mariborčan prodrl na sceno s fotografijami Tiborja Goloba. Pred kratkim je zaključil študij, kateremu je kljub ponudbam večih modnih agencij dal prednost,  danes pa je vse bolj pripravljen na sodelovanja. Presenetil nas je z zgodbami, ko se je moral stopiti izven svojega udobja in potrdil Aidine besede o odrekanju, ki ga model mora vzeti v  zakup.

 

 

Izvedeli smo, da poklic modela poleg lepote zahteva tudi vztrajnost, odrekanja in sposobnost ohraniti glavo na mestu. Je veliko več kot pokaže fotografija – zahteva trdo delo.

 

0 odzivov

Povej mnenje

Bi se pridružili pogovoru?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja