Dogodek Specialty Coffee

Specialty Coffee – kaj to pravzaprav pomeni?

Specialty Coffee je naziv, ki ga kava prejme če na ocenjevanju Specialty Coffee Association doseže vsaj 80 točk od 100-tih. Takšne kave ponujata Tovarna kave in Jumping Goat Coffee, ki smo ju na torkov večer, 30. 1., gostili v Pisarni.


Tovarna kave

Marko iz Tovarne kave je uvodnem govoru pojasnil problematiko komercialnih znamk. Tovrstne kave so po večini mešanice neznanih vrst zrn in prepražene ravno toliko, da dosežejo okus, ki zadovolji večino strank, pri čemer je glavni cilj čim večja prodaja.

Manjši pražarji imajo s pridelovalci kave vzpostavljen odnos – »fair trade«, kar vpliva na kvaliteto napitka in doda k moralni vrednosti izdelka. Okus se spreminja glede na poreklo zrn, zato je pomembno, da so le ta pridobljena od istega pridelovalca in ne mešanica večih. Kava je sadež, ki mora biti za doseganje svojega potenciala prepražena na način, ki ga določen tip zrna zahteva. Le tako lahko v napitku začutimo specifične arome, ki jih v kavah, najdenih na policah večjih trgovcev, zaradi cilja po masovni prodaji ni mogoče zaslediti.

Marko in Aljaž sta opazila, da med mariborčani ni razvite »kulture pitja kave«. To je bil njun povod, da situacijo spremenita in na trg pripeljeta svoj produkt, ki sta ga poimenovala Tovarna kave. Danes nam ponujata produkte uvožene neposredno od pridelovalcev in prepražene na domačih tleh.

Ker tudi v Pisarni čutimo odgovornost, da svojim gostom ponudimo le najboljše, vam že od samega začetka strežemo Specialty Coffee Tovarne kave – kavo, ki je pridobljena po načelih pravične trgovine in takšno, ki dosega vrhunsko kakovost.

Jumping Goat Coffee

Na delavnici sta se predstavila tudi Rok in Jelka iz trgovine Jumping Goat Coffee, ki se nahaja na Strossmayerjevi ulici v Mariboru, kjer prav tako lahko kupite vrhunske kave neodvisnih evropskih pražarjev in pripomočke za pripravo le-teh. Pražarje kav v iskanju za najboljšim redno menjujeta in s tem svojim strankam nudita velik spekter okusov, ki jih lahko ponudi le vrhunska kakovost.

Izvedeli smo, da ime Jumping Goat izvira iz Etiopijske legende, ki pravi, da se je zgodovina pitja kave pričela, ko je pastir Kaldi ugotovil, da njegove koze po uživanju jagod drevesa kavovca postanejo bolj živahne kot drugače.

Potek delavnice

Mesta dogodka so bila zapolnjena – udeležilo se nas je 50 obiskovalcev, ki smo na treh postajah izvedeli o različnih načinih priprave kave: AeroPress in Chemex, ki predstavljata filter način ter običajno Espresso pripravo.

Na dogodku smo tako iz prve roke mojstrov Tovarne kave in Jumping Goat Coffee pridobili nasvete, kako si kavo na malce drugačen način pripraviti tudi doma, imeli možnost degunstacije in svoje veščine prav tako preizkusiti.

Tako smo se na ta večer podružili kavoljubci iz Maribora in tujine ter skupaj nadgradili svoje znanje o pomenu kvalitetne kave; z dobro mero kofeina v krvi pa smo poskrbeli, da bo naša noč še dolga.