Lizbona, Portugalska

Lizbona je glavno in največje mesto na Portugalskem. Leži na zahodnem delu Iberskega polotoka ob Atlantskem oceanu in reki Tajo. Najzahodnejše območje predstavlja najbolj zahodno točko kontinentalne Evrope – Cabo da Roca.

ZNAMENITOSTI

Elevador de Santa Justa: dvigalo se nahaja v središču Lizbone, ki povezuje okrožje Baixa in Chiado. Vožnja stane 5€ in nudi pogled na celotno, prelepo Lizbono. 

Praça do Comércio: kot turist se skozi Praça do Comércio sprehodiš vsak dan saj se nahaja tik v središču Lizbone. Arco da Rua Augusta loči vhod na Praça do Comércio in Rua Augusta, glavno shopping ulico Lizbone. 

Belém: je znan kot kraj iz katerega so se mnogi portugalski raziskovalci odpravili na potovanja po svetu. Najpomembnejša značilnost Beléma je stolp Torre de Belém. Stolp je bil zgrajen kot svetilnik pozno v času vladavine Dom Manuela, da bi zavaroval vhod v pristanišče. 

Alfama: je najstarejša četrt v Lizboni. Je odlično izhodišče za vožnjo skozi mesto. Navdušila vas bo s svojimi starimi ulicami, tlakovanimi cestami in pristnimi restavracijami.  Alfama je tudi odlično mesto za bivanje, saj je samo 10min do centra mesta. 

Tovarna LX: je umetniški center z umetniškimi trgovinami, z različnimi restavracijami in kavarnami. Vsekakor ne gre zamuditi obiska knjigarne Ler Devagar, ki je raj za vse ljubitelje knjig. 

Rožnata ulica: se nahaja na Rua Nova do Carvalho. Menim, da je prav posebej ne rabim opisati. Vedi samo če jo želiš ujeti na sliki moraš imeti potrpljenje. 

Cabo da Roca: najzahodnješa točka Evrope, ki jo je možno obiskati z avtom ali pa z avtobusom. Če je le možno si sposodi avto ter se zapelji, vmes pa se ustavi med vsemi drugimi znamenitostnimi, ki jih ponuja Lizbona. 

Surfanje: Portugalska je znana po surfanju. Priporočam ‘beach day’ vmes pa se še naučiš surfat oz. probaš tako kot sem jaz. Kako pa sem se odrezala pa naj raje ostane skrivnost.

KULINARIKA

Pasteis de Nata: jajčni smetanovi kolački, ki jih na koncu posuješ s cimetom. Najboljša sladica kar sem jo kdaj poskusila. Obvezno jih poskusi in verjemi, ne bo ti žal!

Sopa de Peixe: Portugalska je znana po ribah in mesu. Če imaš rad morsko hrano potem je definitivno ribja juha prava izbira. 

NOČNO ŽIVLJENJE

Miradouro de Santa Catarina: ena izmed razglednih točk, kjer se Portugalci zvečer zberejo s svojimi prijatelji. Vsak prinese pijačo, hrano, koco ter uživajo ob sončnem zahodu do poznih jutranjih ur. Ne manjka glasbe ter plesa.

MOJA PRIPOROČILA

Med potepanjem po Lizboni, predvsem v poletnih mesecih je potrebno imeti s seboj vodo, primerno obutev, ker so tlakovci zelo spolzki in študentsko izkaznico, saj imamo študenti v različnih muzejih popuste. Najprimerejnejše prevozno sredstvo po Lizboni je metro in stari tramvaj.

Zapisala: Zala Špolarič