Porto, Portugalska

Septembra leta 2018, sem skupaj s prijateljico raziskovala prečudovit Porto. Mesto Porto je drugo največje mesto Portugalske, leži na severu države, ob izlivu reke Douro v Atlantski ocean.

ZNAMENITOSTI

Najlepši razgled nad celotnim mestom je zagotovo na znamenitem mostu  Ponte Luis I., ki je bil zgrajen leta 1880 in je poseben predvsem zato, ker ima na spodnjem delu cesto, zgornji del pa je namenjen le metroju. 

Porto je znan tudi po edinstveni zunanjosti stavb, ki so prekrite s ploščicami imenovanimi Azulejo. To so poslikane ploščice, največkrat bele in modre barve, v katerih se skrivata portski kultura in zgodovina. Ena izmed najlepših stavb prekritih z Azulejo-ti, je cerkev Duš oziroma Capela das Almas. 

Približno 20 tisoč ploščic pa prekriva tudi notranje stene glavne železniške postaje Sao Bento. Na njih je prikazana bogata zgodovina mesta, tako razne bitke kot tudi vsakdanje življenje ljudi. 

V kolikor ste navdušenec nad knjigami in filmi Harry Potter, pa nikakor ne smete zamuditi obiska knjižnice Livrario Lello, v kateri je J.K.Rowling v času svojega poučevanja v Portu, dobila navdih za knjižnico in znamenite stopnice v priljubljenih knjigah.

KULINARIKA

Portugalska je znana po svoji sladici Pastel de Nata, ki je tudi v Portu seveda ne primanjkuje. Gre za kombinacijo listnatega testa in vanilijeve kreme preko katere lahko posujete cimet in sladkor v prahu in meni osebno je to res ena izmed boljših slaščic. 

Seveda ne smemo pozabiti na znamenito vino Portovec, ki izhaja iz doline Douro in je poimenovano po mestu Porto, preko katerega je včasih potekala celotna trgovina s temi vini. Vino je znano tudi po tem, da ima visoko alkoholno vsebnost in sicer kar 20%.

RAZISKOVANJE

Znamenitosti mesta so zaradi strnjenosti v večini dosegljive kar peš, četudi je povezava z metroji dobro urejena. Prevoz sva uporabili le za ogled obmorskega dela mesta, ki je od centra malo oddaljen. Tja sva se peljali z znamenitim tramom linije 1, ki potnike prevaža že od leta 1930. Tram je obdržal kar nekaj svojih originalnih potez in je zato še bolj priljubljen med turisti. Pot se konča ob izlivu reke Douro v morje, kjer se lahko sprehodite ob plaži in si odpočijete od mestnega raziskovanja. Ena izmed lepših točk tega predela je zagotovo svetilnik Felgueiras iz leta 1979 ob katerega neumorno butajo valovi.

MOJ VTIS

Porto je name naredil precejšen vtis predvsem zaradi svoje preprostosti in čudovitih znamenitosti. Ljudje so neizmerno prijazni, zagotovo pa je plus tudi to, da v času najinega obiska ni bilo velikih trum turistov, zaradi česar je bilo doživetje samega mesta še bolj prijetno in pristno.

Napisala: Eva Pintarič