,

Naše tajne: Lizbona

Serbus, sem Nikolas, aktivist Kluba mariborskih študentov! 

Omamna hrana, čudovite peščene plaže, zapeljivi ritmi nočnega življenja in nenehen vrvež so čar Lizbone, mesta, ki ga preprosto moraš obiskati vsaj enkrat v življenju. 

Lizbona je glavno in hkrati največje mesto Portugalske. Mesto polno skritih uličic, odličnega vina in piva, barvnih hiš in še lepših rožnih nasadov. Leži neposredno ob obali in je odlično mesto, če želiš kombinirati zabavo, oddih, hkrati pa tudi videti kaj zanimivega.

Vendar to vse si zagotovo že slišal, zato ti bom tokrat predstavil 5 malo manj poznanih skritih postankov, ki jih v Lizboni nikakor ne smeš izpustiti. Ampak to seveda ostane naša tajna 😉 .

1. LX Factory

LX Factory je ulična četrt, ki se je nedavno oblikovala s pomočjo uličnih umetnikov vseh vrst. Na voljo so hipster stojnice, zabavne trgovinice, unikatna oblačila in modni dodatki, ter še veliko, česar v navadni trgovini ne najdeš. Hkrati je ulica polna majhnih barov in restavracij, kjer lahko najdeš odlično malico ali nazdraviš z lokalnim vinom ali pivom.

LX_factory_Lizbona

2. Nacionalni panteon

15min iz središča Lizbone se nahaja Nacionalni panteon. Značilna verska arhitektura z gromozansko kupolo, ki izžareva antično zgodovino mesta. Pravi čar kupole odkriješ šele, ko se povzpneš na sam vrh. Od tod terase ujameš pogled na celotno mesto. Namig za popolno Instagram sliko; na terasi počakaj sončni zahod.

panteon_lizbona

3. Slaščičarna Gelato therapy

V središču mesta je veliko slaščičarn in manjših kavarnic, vendar KMŠ priporoča Gelato therapy. Tradicija in neverjetna kombinacija okusov bosta zadovoljili še tako zahtevne sladokusce. Jaz sem si privoščil vanilijo z baziliko in limono z rožmarinom. 

sladoled_lizbona

4. Park Calouste Gulbenkian

Vemo, da je raziskovanje mesta včasih naporno, in občasno se prileže sprostiti noge. To lahko storiš v parku Calouste Gulbenkian. Skrbno izbrane rastline, ki se povezujejo s kiparskimi deli, imajo prav poseben čar. Rezultat so mirni, privatni kotički, idealni za oddih, pregled posnetih fotografij in ustvarjanje novih. V parku boš našel tudi muzej umetnosti, ki je vsekakor vreden ogleda. 

Namig: če Lizbono obiščeš v začetku avgusta, lahko v amfiteatru, ki je del parka, prisluhneš razigranim jazz nastopom.

Park_Calouste_Gulbenkian_Lizbona     Park_Calouste_Gulbenkian_pot_Lizbona

5. Elektrarna Tejo

Ker vem, da se med vami nahajajo tudi tehniško naravnani popotniki, priporočam muzej termoelektrarne Tejo. V veliki hali, kjer boš prepoznal značilnosti arhitekture industrijske revolucije, se nahajajo ogromni stroji iz prejšnjega stoletja. Muzej je odlično opremljen z izčrpnimi opisi in potjo, ki te pripelje v samo srce elektrarne.

tovarna_Tejo_Lizbona

BONUS: Pivovarna Fabrika MUSA

Ker pravi štajerci zaključujemo dan s kozarcem piva, priporočam trendovsko pivnico Muso. Prevzeli te bodo različni craft okusi, raznovrstni prigrizki in super naelektreno ozračje. Izbori si mesto v zgornjem nadstropju, saj se od tam pogled razširi na sam pridelovalni obrat pivovarne. 

pivovarna_Musa_lizbona     pivovarna_Musa_varilnica_lizbona

 

Moram te opozoriti še na to, da Lizbona, kot večina večjih mest, slovi po kraji. Vedno bodi pozoren na svoje stvari, nahrbtnike in torbice pa v gneči vedno nosi na sprednji strani telesa. 

 

Tchau!

 

Avtor: Nikolas Kristovič
Priredila: Tina Marinič

 

Potuj s KMŠ: Naše tajne je serija večih popotovalnih člankov, v katerih člani Kluba mariborskih študentov delijo svoje izkušnje in namige, ki so jih prinesli iz svojih potovanj.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *