Pariz, Francija

S prijateljico sva se predlani poleti za 5 dni odpravili raziskovat lepote najbolj romantičnega mesta Francije – Pariza.

POTOVANJE

5-dnevno potovanje v Pariz se je začelo z odhodom do bližnjega letališča na Dunaju. Kot prevozno sredstvo sva se skupaj s prijateljico zmenili, da je najbolje, da se odločiva za letalo. Povratne karte so razmeroma poceni, najbolje si je karto naročiti nekaj časa vnaprej, spremljati akcije letalskih prevoznikov in na podlagi tega izbrati termin v katerem boste obiskali določeno destinacijo. Prav tako bi priporočila, da za destinacijo letališča izberete takšno, ki ni glavno na katero potujete, saj boste tudi tako privarčevali nekaj denarja. Za prevoz od letališča do Pariza sva se odločili za avtobus, cena le tega je bila zelo pristopna, prav tako pa sva tudi to lahko rezervirali preko spleta. V samem mestu sva uporabljali tako avtobusni prevoz kot tudi podzemni sistem vlakov. Za študente je ta izjemno poceni, saj lahko kupite tedenske vozovnice, ki nudijo neomejeno število voženj.

BIVANJE

Takoj po nakupu letalskih kart je sledilo iskanje prenočišče v Parizu. Ker sva letalske karte kupili nekaj mesecev pred potovanjem sva se skupaj s prijateljico odločili, da spremljava cene hotelov, hostlov, in pa stanovanj preko aplikacij Booking in AirBnB.

Približno mesec dni pred odhodom sva naleteli na ponudbo, ki je vključevala 5-dnevno prenočišče v hotelu, ki se je nahajal tik ob samem centru mesta Pariz. Ker je bila cena tako nizka sva prenočišče nemudoma rezervirali in tako poskrbeli še za zadnje opravilo, ki sva ga morali opraviti pred samim potovanjem v Pariz. Vsekakor je moj nasvet da se stvari rezervirajo nekaj časa prej, da dobite tako letalske karte kot tudi prenočišče po nizki ceni.

OGLED ZNAMENITOSTI

Pariz ponuja ogromno lokacij za ogled. Moj nasvet je, da si organizirate dneve ki jih boste preživeli v mestu in za vsak dan določite lokacije, ki si jih boste ogledali. Pri tem ne pozabite na dneve ko prispete in odidete iz mesta in poskrbite, da boste imeli dovolj časa za pakiranje in prevoz do letališča. Za ogled objektov kot so Slavolok zmage, Elizejske poljane, Eifflov stolp in še več zunanjih objektov vam bo zadoščal en dan. Ob tem boste imeli dovolj časa da se sprehodite skozi mesto in si ogledate prelepe ulice in parke, ki jih mesto ponuja.

Za muzej Louvre in pa dvorec Versailles pa bi priporočila, da si za ogled vsakega posebej rezervirate cel dan. Namreč, gre za ogromne objekte, ki so bogati z umetninami in zgodbami, za ogled katerih je potreben čas. Le tako boste mirno pregledali vse kar vas zanima. Večina evropskih prestolnic nudi študentom oz. mladostnikom med 18. in 26. letom brezplačen ogled muzejev, galerij in zgodovinskih objektov. Izjema ni niti Pariz, v katerem sem si lahko lokacije, katere sem naštela, ogledala brezplačno. Izjema je bil samo muzej Louvre, kjer je potrebno vstopnico plačati. Rekla bi da je mojih 5 dni, od katerih sta bila dva potovalna, zadoščalo za ogled vsega kar mesto ponuja.

HRANA

Moja želja je bila, da v Parizu poskusim čim več tradicionalne, svetovno znane hrane. Pred prihodom v mestu sem mislila, da bo ta izjemno draga, vendar sem hitro ugotovila, da se da tudi privarčevati. Zajtrki so vključevali tradicionalno pecivo kot so francoski rogljički in čokoladni zavitki, medtem ko sem za pozno kosilo lahko poizkusila tradicionalno francosko kuhinjo. Večina pariških restavracij v času kosila nudi posebne ponudbe, ki vključujejo tri hodni meni s tradicionalno hrano po razmeroma nizki ceni. Ob tem poskusiš predjed, glavno jed ter sladico, kar te nasiti za kar nekaj časa. Tako sem imela priložnost preizkusiti jedi kot sta čebulna juha in pečena raca, ob tem pa privarčevati nekaj denarja.

MOJA IZKUŠNJA

Izlet v Pariz je bil zame vsekakor nepozabna izkušnja, ki jo bom v prihodnosti zagotovo ponovila. Ljudje in mesto kot samo je izjemno, kot v vsakem mestu pa je ostalo še nekaj skritih lokacij, ki bi si jih v prihodnosti rada ogledala. Vsekakor priporočam ogled Pariza, po možnosti v pomladnih in jesenskih mesecih, ko je vreme toplo, in ni največjih vročinskih valov kot je bil julija 2019, ko sem sama obiskala to mesto.

Napisala: Jelena Kovačević