Stand Up v Pisarni – intervju z Arminom Čulićem in Rokom Škrlepom

Prejšnji petek je je Pisarna pokala po šivih – do vrha napolnjena mariborčanov željnih smeha je gostila 5 upov stand up scene, ki so nas prišli nasmejati iz različnih koncev Slovenije. Predstavil se nam je Anton Pevc iz Škofje Loke, Braco iz Velenja, na pol štajerski David Gorinšek, Armin Čulić iz Jesenic ter Rok Škrlep iz Kranja, ki je povezoval dogodek.

Zadnja dva sta svoje misli z nami podelila tudi v zaodrju, kjer sta v intervjuju razkrila več o tem kaj zares pomeni biti stand up komik.

 

 


 

KAKO STA ZAČELA S STAND UPOM?

ROK: Začel sem z improvizacijo že pred sedmimi let, na Kranjski gimnaziji, dve leti za tem pa sem se želel preizkusiti v stand up vodah. Tako sem imel krstni nastop v Kranju, kjer smo imeli ‘open mic’ večere. Sicer sem bil zelo slab, ampak so mi prijatelji dali občutek kot da je bilo kolikor toliko v redu, zaradi česar sem kasneje pri tem vztrajal.

ARMIN: Začel sem z igralstvom leta 2014 v gledališču Toneta Čufarja. Kasneje me je vse bolj začel zanimati stand up, saj rad širim pozitivo, stand up nekako povezujem  z empatijo. Začel sem tako, da sem se kakor Rok prijavil na ‘open mic’. To je bil nastop kjer sem prišel na oder in brez enega diha začel streljati z besedami. Ljudi sem enostavno napadel. Kakorkoli, občinstvo je kljub temu uživalo in veseli so bili, da sem imel vsaj pogum.

 

Na fotografiji: Armin Čulić 

 

ALI JE  ZNAČILNO ZA STAND UP KOMIKE, DA ZAČNEJO Z IGRALSTVOM?

ROK: Jaz mislim, da za večino ne. Prej rečeno za redke. Celo značilno za komike je, da ne znamo dobro igrati, saj sta stand up in igralstvo dve čisto različni stvari. Moram pa priznati, da mi je improvizacija dala to, da sem sedaj veliko bolj sproščen na odru, nek zagon in osnove odra, ki pa so enake.

 

KAJ MISLITA,  DA JE KLJUČNEGA POMENA ZA USPEH STAND UP KOMIKA?

ROK: To ugotavljamo še vsi. Če vprašaš Jonasa bi rekel: »smešen moraš bit«. Načeloma se moraš publiki prikupiti, publika mora od nastopa kaj odnesti in zmeraj je dobro, da presentiš. Tako kot film v katerem veš kaj se bo zgodilo, je predvidljiv stand up lahko dolgočasen.

 

 

Trudim se biti spontan, čeprav so šale za katere občinstvo misli, da se jih je komik spomnil ravnokar bile povedane že tisočkrat – bolj kot smo naštudirani, bolj izgledamo spontano.

 

 

ALI STA KLJUB TEMU, DA JE PUBLIKO POTREBNO PRESENETITI, VSEENO ZNANA PO DOLOČENEM STILU?

ARMIN: Ko  pridem na oder želim biti čim bolj iskren, predstaviti sebe in opisati določene zgodbe.

ROK: Zame je značilna sproščenost. Trudim se delati na tem, da imam veliko komunikacije s publiko in da se moja trema ne opazi. Hkrati se trudim biti spontan, čeprav so šale za katere občinstvo misli, da se jih je komik spomnil ravnokar, bile povedane že tisočkrat – bolj kot smo naštudirani, bolj izgledamo spontano.

 

KOLIKO ČASA JE TOREJ NAMENJENEGA ZA PRIPRAVO?

ARMIN: Ful.

ROK: Že za prvih pet minut materiala, da ga spišeš gre recimo štiri ure. Kasneje material spreminjaš in ga dodajaš. Nekatere moje fore, ki bom jih danes govoril, so stare tudi dve leti, nekatere so nastale prejšnji teden, tako da je čas, ki je namenjen za priprave zelo težko opredeliti.

 

 

Nekaj časa ne dobiš materialnega feedbacka, dobiš pa feedback publike, ki nam komikom pomeni še več. Za zdaj mi je fino, da od tega dobim dovolj denarja, da ne rabim delati ostalih del preko študenta.

 

 

ALI SE JE V SLOVENIJI SPLOH MOŽNO PREŽIVLJATI IZKLJUČNO S STAND UPOM?

ARMIN: Na začetku je bolj težko. Prvih nekaj let moraš delati na sebi. Spomnim se, da sam na začetku nisem niti znal govoriti tako razločno, od kar pa se temu posvečam pa sebe potiskam vedno bolj proti cilju. Nekateri postanejo dobri komiki šele po desetih letih. Tudi zelo znani komiki so potrebovali veliko časa, da so ugotovili kaj je njihov stil. Vse je odvisno od tega koliko si sam pripravljen delati za to.

ROK: Tako kot je Armin rekel, sem tudi jaz prvi dve leti nastopal zastonj. Nekaj časa ne dobiš materialnega feedbacka, dobiš pa feedback publike, ki nam komikom pomeni še več. Bil pa sem precej pozitivno presenečen, ko sem dobil prvi plačan nastop. Od tega se da živeti – mogoče je težko samo od stand upa, zato se komiki ukvarjamo z večimi zadevami. Na srečo je to precej odprto področje, kjer lahko delamo še marsikaj drugega. Sam na primer pišem šale za Radio 1, nekaj časa sem za Pop TV, na RTV-ju sem ogreval publiko. So pa tudi posamezniki, ki se odločijo, da se bodo preživljali samo s tem, kot so to storili na primer  Jernej Celec, Aleš Novak, Jan Kreuzer. Za zdaj mi je fino, da od tega dobim dovolj denarja, da ne rabim delati ostalih del preko študenta.

 

 

Na fotografiji: Rok Škrlep

 

IMATA ZA NA KONEC ŠE KAKŠNO ANEKDOTO, KI SE VAMA JE ZGODILA NA NASTOPU?

ROK: Prejšnji teden sem imel najslabši začetek stand upa v svoji karieri. Prijatelj, ki je pred mano nastopal me je najavil na oder, s seboj pa sem prinesel kitaro. V trenutku, ko sem mu dal roko sem videl kako je kitara začela padati po tleh. Stegnil sem se, da bi jo ujel, v tem pa sem ugasnil (oziroma prižgal) neka stikala in kar naenkrat je v dvorani bilo svetlo. Kitara je vseeno padla po tleh in se čisto razglasila. Ko sem hotel popraviti luči je bilo za preizkusiti osem stikal in ljudje niso vedeli kaj se dogaja. Kljub katastrofalnemu začetku je konec vseeno bil fantastičen.

ARMIN: Predvčerajšnjim sem imel nastop v enem izmed ljubljanskih lokalov, kjer smo imeli točno določeno uro, saj je kasneje bila tekma Barcelona : Chelsea. Bili smo trije sredi čisto polnega lokal. Moj nastop je bil v redu, ampak je nekdo v tej gneči zaj**al mešalko, tako da se naslednjega nastopajočega več nič ni slišalo. Po minutah praznega stanja na odru je končno skozi gnečo pripotoval rezervni mikrofon, vseeno pa smo mu morali v obraz svetiti s telefoni, da se je nastopajočega sploh kaj videlo. Ravno, ko je začel govoriti, pa je Barcelona dala gol in nastala je nova zmeda zaradi drenja.

 

Na fotografiji (od leve proti desni): Anton Pevc, Rok Škrlep, Braco, David Gorinšek, Armin Čulić

0 odzivov

Povej mnenje

Bi se pridružili pogovoru?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja