Intervju s Timom G : resident DJ-jem Forestlanda

Uveljavljen slovenski DJ, ustvarjalec radijske oddaje GSpot, reden gost najbolj obiskanih mednarodnih festivalov ter rezident največjega festivala v regiji – Forestlanda (Cro), po nedavnih nastopih v vročem Beogradu ter na svetovno znanem AMSTERDAM DANCE EVENTu v Pisarno, 8. junija na dogodek Vinilke,  ponovno prinaša vroče house ritme ter njegovi publiki dobro znano Energijo, Emocije in Ekstazo ritma.

 

Utrinek z dogodka “Timo G in Vinilke” v Pisarni

Živimo v obdobju, kjer smo DJ-ji zamenjali rokerske zvezde na velikih odrih. 

 

Kdaj in kako si vstopil v svet glasbe? Si začel kot DJ ali si se že prej z glasbo ukvarjal na kakšen drugačen način?

Izhajam iz glasbene družine, oče je kitarist in pevec, sestra pianistka, mama zbirateljica vinilnih plošč, sam pa sem že pri dvanajstih letih hodil v glasbeno matico kjer sem se preizkusil v igranju klavirja. V osnovni šoli sem prisustvoval na šolskem radiju ter tako dobil priložnost kot DJ na šolskem disku, kmalu za tem pa so sledili prvi nastopi v lokalnih klubih. Že od začetka sem vrtel predvsem house glasbo, ki me spremlja še danes.

 

Kakšen je tvoj kreativni proces? Od kod črpaš inspiracijo?

V svojo glasbo rad vključujem vsakdanje zvoke. Življenje je ena sama inspiracija. Vse kar me obkroža, kar se mi  dogaja, ljudje, ki jih spoznavam in s katerimi komuniciram … vse kar zaznam na nek način vpliva na mene ter se odraža tudi v mojem delu, v moji glasbi. Na primer, moja STREETHOUSE serija se vedno začne z zvoki ljudi na ulici ali podobno. Velikokrat dobim idejo za remix iz kakšnih oglasov oz. glasbe, ki so jo slišim v podlagi. Prav tako pogosto brskam po starih vinilnih ploščah iz družinske zbirke. Zvok in prasketanje gramofonske plošče sta za mene še vedno št. 1 glede predvajanja glasbe. 

 

Ali se držiš določenega žanra? 

Držim se pravila, da te glasba mora pripraviti do plesa, torej enostavno pravilo – glasba, ki jo vrtim mora biti “groove”. Najraje vrtim house. Njegova energija izvira iz Afrike, kjer so plemena plesala ob ognju, v transu isto ponavljajočega se ritma. Če poenostavim, je house glasba spiritualna stvar in ima neskončno moč, katere energija z lahkoto premika množice. Iz tega izhaja tudi moj slogan: Energija- Emocije- Ekstaza ritma.

 

Kaj so tvoji največji dosežki?

Izpostavil bi rezidenco na Forestland Festivalu, največjem festivalu v regiji, ki je bil leta 2016 izbran za najboljši hrvaški festival. Prav tako je tukaj tudi lanski nastop na enem izmed največjih elektronskih festivalov na svetu, Amsterdam Dance Eventu. Kot osebni največji dosežek pa si štejem to, da vztrajam kot glasbenik in da sem svoje življenje posvetil elektronski glasbi, saj je moj cilj postati uveljavljeno ime globalne elektronske scene s prepoznavno lastno proukcijo. 

 

 Kje si do danes že nastopal in kakšne so tvoje želje za vnaprej?

Poleg praktično celotne Slovenije nastopi segajo v Srbijo, Grčijo, Avstrijo, Hrvaško, na Nizozemsko. Kot enega izmed tistih, ki so mi še posebej pri srcu, bi izpostavil BiH Color Festival, lociran v kraju Brčko. Tam je res noro. Ljudje so enostavno izvrstni, za njih smo DJ-ji  velike “rokerske” zvezde. (smeh). Največja želja mi je vrteti na Ultra Miami v Ameriki ter biti rezident na Ibizi, kjer so doma najboljši klubi na svetu.

 

Si resident DJ na Forestlandu – če na kratko poveš nekaj o samem dogodku, o tamkajšnji atmosferi in komu bi priporočal udeležitev?

Vse se je začelo po moji zmagi na radijskem natečaju leta 2011. Takrat sem dobil priložnost vrtenja tudi izven Slovenije, konkretno v Čakovcu, kjer so me slišali hrvaški organizatorji in me povabili k sodelovanju. Sodelovanje je preraslo v rezidenco na omenjenem Forestlandu, ki sodi med največje EDM fesivale na Hrvaškem ter ga vsako leto obišče približno 10.000 ljudi. Vzdušje je neverjetno. Letos prvič sodelujemo tudi s Klubom Mariborskih Študentov – slednji organizira prevoz na 3-dnevni festival. Paket je izjemno ugoden, letos ekskluzivno po promo ceni 30 €, kar vključuje povratni avtobusni prevozi iz Maribora, 2-dnevno festivalsko in camping vstopnico. Naj poudarim, da je Čakovec cenovno zelo ugodno mesto.

Več o tem lahko izveš tukaj: Ftrgan Forestland

Utrinek s Forestlanda 2017

“Živimo v obdobju, kjer smo DJ-ji zamenjali rokerske zvezde na velikih odrih.”

 

Glede na to, da nastopaš na tako velikih dogodkih, nas zanima, kakšna se ti je zdela izkušnja v naši majhni Pisarni?

Rad vrtim v majhnih klubih in intimnih prostorih, kjer se lahko preko glasbe povežeš skoraj z vsemi prisotnimi. Energija je toliko bolj zanimiva, saj se hitreje prepleta med vsemi na plesišču. Ob tej priložnosti vas vse skupaj vabim v petek, 8. junija na “Vinilke”, kjer bom vrtel na svojo zbirko plošč, ob pristnem zvoku kultnih house klasik in vsem poznanih uspešnic.

 

Utrinek z dogodka “Timo G in Vinilke” v Pisarni

“Tvoja služba je zabavati in osrečevati publiko, osebno menim, da je to najboljša služba na svetu!”

 

Ali je to način izvajanja, ki se ga poslužuješ pogosto?

Žal velikorat ni prostora za gramofone, da o teži gramofonskih plošč sploh ne govorim. Kljub temu ostajam zvest ‘old school’ tehniki vrtenja glasbe in z velikim veseljem odvrtim nekaj nastopov na leto, saj je za poslušalce to veliko bolj atraktivno.

 

Kakšna je razlika med izvajanjem na vinilke od izvajanja na time code?

Razlika je predvsem v kvaliteti zvoka. Time code vinilka pove računalniku točno pozicijo pesmi katero predvajaš, to pomeni, da se tako imenovana digitalna plošča (time code) uporablja enako kot prava. Sam vir zvoka pa prihaja iz računalnika, ki je v tem primeru medij za predvajanje. Osebno sem menja, da računlanik ne sodi v DJ kabino. Večina tako imenovanih laptop DJ-ev posveča čas in pogled ekranu ter izgubi stik s publiko. Sem pristaš digitalnih sodobnih playerjev, torej vse potrebno si pripravim v studiu in naložim glasbo na USB. Slednji je najzaneslivejši in najbolj priročen na turnejah.

 

Danes je elektronska glasba v razcvetu – ali je zaradi tega lažje ali težje uspeti kot DJ?

Živimo v obdobju, kjer smo DJ-ji zamenjali rokerske zvezde na velikih odrih. Tehnologija nam sicer omogoča vedno lažje delo, vendar se je vedno težje kvalitetno dokazovati publiki. Po eni strani je internet povzročil, da lahko tvojo novo skladbo sliši cel svet praktično čez noč, po drugi strani pa imamo poplavo dobre glasbe in je iz tega vidika težje izstopati.

 

Kaj je največja prednost in kaj je največja ovira pri poklicu DJ-ja?

Tvoja služba je zabavati in osrečevati publiko, osebno menim, da je to najboljša služba na svetu! Največja ovira pa so posledice zabav, kot so: neprespane noči, utrujenost in neuravnovešen bioritem … Prav tako delo z ljudmi pod različnimi prepovedani substancami in alkoholom zna bit kar zahtevno. Najbolj pa me skrbi izguba sluha, zato redno hodim na preglede ter uporabljam zaščitne čepke za ušesa.

 

 

Utrinek z dogodka “Timo G in Vinilke” v Pisarni

“Rad vrtim v majhnih klubih in intimnih prostorih, kjer se lahko preko glasbe povežeš skoraj z vsemi prisotnimi.”

 

Kakšen napotek, ki bi ga delil z mladimi DJ-ji, ki si želijo uspeti?

Bodite prisotni, udeležujte se dogodkov, festivalov in upajte si pokazati sebe. Najpomembnejše je, da si unikaten in lahko bi dejal: bolj si drugačen od drugih, večjo možnost imaš, da uspeš.

 

0 odzivov

Povej mnenje

Bi se pridružili pogovoru?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja