,

Naše tajne: Sardinija

Sardinija

Ciao!

Sem Kristina in letošnji dopust sem preživela na 10 dnevnem roadtripu po Sardiniji.

Sardinija je drugi največji otok na Sredozemskem morju in v prvi vrsti je zagotovo najbolj znan po plažah in zalivih.  Vendar je ta raznolik otok veliko več kot le-to in je kot nalašč za tiste, ki dopusta nočejo preživeti na enem kraju.

Ker sva bila na Sardiniji prvič, je bil najin glavni cilj potovanja raziskovanje in obiskovanje najbolj tipičnih znamenitosti ter sprotno iskanje skritih kotičkov.

Sanjske plaže

Vem, da sem rekla, da je Sardiniji več kot le lepe plaže, ampak zakaj bi lagala – ena izmed najboljših stvari na Sardiniji je odhod na plažo – poležavati v senci borovih dreves, kopanje v čistih vodah Sredozemlja in raziskovanje skritih tolmunov je res nekaj nepozabnega.

Plaže pa niso namenjene le poležavanju – odlične so tudi za sprehod, tek, igranje odbojke na mivki ali tenisa na plaži. Za tiste, ki imajo radi vodne športe pa Sardinija ponuja odlične lokacije za surfanje ali kajtanje. Tudi ljubitelji podvodnega sveta ne bodo razočarani.

A Sardinija s svojimi plažami res zasije šele takrat, ko se izognemo tistim tipičnim in najbolj obiskanim, kjer so ljudje na plaži videti kot sardele v konzervi. Nekatere manjše zalivčke je moč doseči le s čolni, druge peš…

Najlepše plaže: San Giovanni di Sinis, Cala Goloritzè, Spiaggia di Cala Luna, Santa Teresa Gallura, Costa Paradiso in Spiaggia della Pelosa.

 

Platamona-Sardinija Cala-Goloritzè-Sardinija San-Giovanni-di-Sinis-Sardinija

 

Edinstvena arheološka najdišča

Sardinija je dom nekaterih edinstvenih arheoloških najdišč na svetu. Nuraghe segajo v starost med letoma 1900 in 730 pred našim štetjem; tipični so za otok, imeli so obrambne funkcije in okoli njih so bile zgrajene vasi. Veliko je raztresenih po celem otoku, a le nekaj odprtih za ogled. Najbolje ohranjenega najdete v Baruminiju, ki sva ga tudi obiskala.

 

Nuraghe-Sardnija-panorama Nuraghe-Sardnija

 

Italjanska hrana

Ko govorimo o Italiji res ne moremo mimo hrane in nič drugače ni bilo na Sardiniji. Čeprav sva vsaj en obrok vedno jedla kar iz prtljažnika avta, na plaži ali ob lepem razgledu – kot se za pravi roadtrip spodobi – pa sva si za večerjo po navadi privoščila odlične morske dobrote. Bolje pripravljene hobotnice na različne načine nisva jedla še nikjer drugje. Ob raziskovanju znamenitosti na Sardiniji pa se ne sme pozabiti na lokalno pivo.

 

školjke-kosilo-sardinija školjke-sardinija

 

Barvita mesta

Vsi, ki cenite slikovitost in barvitost v krajih, na Sardiniji zagotovo ne boste razočarani! V 10 dneh sva obiskala mesta Alghero, Bosa, Oristano, Orosei, Olbia Sassari ter Castelsardo in prav vsak nama je ponudil edinstveno dogodivščino in izžareval res poseben čar.

 

Castelsardo-Sardinija Bosa-Sardinija Castelsardo-Sardinija

 

Avto, brisača, kopalke, maska za potapljanje in samo greš!
Uživaj!  

 

Avtor: Kristina Keber
Priredila: Tina Marinič

 

Potuj s KMŠ: Naše tajne je serija večih popotovalnih člankov, v katerih člani Kluba mariborskih študentov delijo svoje izkušnje in namige, ki so jih prinesli iz svojih potovanj.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *