,

Naše tajne: Ohridsko jezero

ohridsko_jezero

Здраво! (Zdravo!)

Sem Tina in počitnice sem preživela v Makedoniji.

Zakaj balkan?

Zanimivo se mi zdi, da mladi vedno iščemo »bleščeče« počitnice, tiste »instagramske«, drage, vidne in destinacije, ki so daleč. Malo mladih se zaveda, da je Balkanski polotok neodkrit biser Evrope, da države bivše Jugoslavije ponujajo neverjetne razglede, arhitekturo, naravo in so študentskemu žepu lahko zelo prijazne.

Sama sem videla več kot pol sveta, a verjemi, pet dni preživetih na Ohridskem jezeru je bila ena najboljših izkušenj.

Ljubljana – skopje

Let iz Ljubljane traja samo uro in pol. Na letališču sem prevzela avto. Priporočam, da vztrajaš, da gre odgovorna oseba s tabo do avta in sam preveriš, ali vse deluje tako kot mora, ker v mojem primeru žal ni.

Prav tako priporočam, da se ustaviš v Skopju, glavnem mestu Makedonije.

Makedonija je revna, brezposelnost je več kot 40%. Kar mi je bilo najbolj zanimivo, je bilo nasprotje med revščino na skoraj vsakem koraku in megalomanskimi spomeniki v centru mesta. Sama sem si ogledala center mesta, si ogledala glavne znamenitosti, poiskala kip Aleksanda Velikega in si privoščila odlično kosilo. Seveda moraš poiskusiti tradicionalno hrano, sama sem za kosilo za dve osebi s solato in pijačo odštela 9EUR.

Ohrid

Vožnja do Ohridskega jezera traja malo manj kot tri ure in vožnjo priporočam izkušenemu vozniku, saj so ceste nepredvidljive, prav tako pa ljudje, na avtocesti srečaš kolesarje in živalske vprege.

Ohridsko jezero je dolgo 30km, del se razteza tudi v Albanijo.

Na tvojem spisku naj bo samostan Sv. Naum, ki je eden lepših, prav tako pa razgled iz terase samostana. Pol ure od samostana se lahko z ladjico ali peš odpraviš na izvir Črnega Drima, kjer boš priča kristalno čisti vodi in majhni cerkvici na izviru.

Prav tako se moraš odpraviti na cerkvico Sv. Jovana Kaneo, ki krasi večino razglednic z Ohrida. Namig za instagramsko sliko; obhodi tudi samo cerkvico, saj boš našel čudovite kotičke. Za cerkvico se povzpni še malo višje in prišel boš do trdnjave, ki razkriva razgled nad celotnim mestom in jezerom.

Obvezni so večerni sprehodi ob obali do centra Ohrida. Privošči si dobrote, ki jih ponujajo stojnice in bodi del nočnega vrveža. Za katerokoli restavracijo se boš odločil, bo dobra izbira, saj je hrana podobna, vendar vedno odlična in cenovno več kot dostopna.

Namig: Ohridski biseri so svetovno znani in cenjeni. Vendar pazi! Vse trgovine ponujajo ponaredke. Samo dve družini v Ohridu sta certificirana prodajalca pristnih biserov. Družina Filevi in Talevi.

 

ohridsko_jezero_obala      ohrid_cerkev      ohridsko_jezero_pomol

 

Avtor: Tina Marinič

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *